رياح شمالية غربية قوية متوقعة على سواحل جازان اعتبارا من السبت

Written By رامي عبيد on 2015/08/12

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.

موقع ArabiaWeather.com - رامي عبيد - من المتوقع أن تنشط سرعة الرياح السطحية الشمالية الغربية على سواحل جازان إعتباراً من يوم السبت القادم حيث ستعمل على إثارة الأتربة والغبار بشكلٍ واضح في تلك المناطق، بالإضافة لإضطراب البحر بشكل واضح.

 

وسبب إشتداد هذه الرياح السطحية هو التدرج الحاد في قيم الضغط الجوي السطحي بين مناطق قريبة جغرافياً، وتقع سواحل جازان ضمن نطاق يتدرج فيه الضغط الجوي السطحي بشكل واضح،ومن المتوقع أن تصل سرعة هبات الرياح لاكثر من 60كم/ساعة. 

 

ويُشار إلى أن مرتفعات جازان ستتعرض بشكل شبه يومي مع ساعات الظهر والعصر لحالة من عدم الإستقرار الجوي، ناتجة عن إصطدام الهواء الحار والرطب القادم من البحر الاحمر بالجبال،بحيث يصعد الهواء الرطب للأعلى فيبرد ومن ثم يتكاثف، وتتطور بعدها بمشيئة الله السحب الركامية الرعدية الماطرة، والتي ستترافق بنشاط على سرعة الرياح السطحية بالإضافة للرياح الهابطة القوية من هذه السحب الضخمة والتي تعمل على تشكل العواصف الرملية.  

 

يحذر إعتباراً من يوم السبت من خطر التدني الواضح في مدى الرؤية الأفقية بسبب الغبار، يحذر من خطر إرتياد البحر بسبب توقع إضطراب البحر بشكل كبير إعتباراً من يوم السبت القادم.

 

شاهد أيضاً : 

استمرار تطور السحب الركامية الرعدية في المرتفعات الجنوبية الغربية خلال الأيام القادمة 

بالصور : الامطار تتساقط على مكة وأجزاء من جنوب غرب المملكة يوم الثلاثاء

 

 

 

 

 

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.


Browse on the official website



Did you know that just one of these pills could save your life in a nuclear disaster?A simulation showing a hypothetical radiation propagation path from the Bushehr nuclear reactor in Iran.The rocks of the Fordo Mountains: the natural shield that protects the nuclear reactor from the most violent attacks.A strong and widespread heat wave is affecting the Maghreb countries and extending towards Europe by the end of this month.Hurricane Eric intensifies and threatens the coast of Mexico20 flights cancelled and residents evacuated after Bali volcano eruptionSummer rains to affect Arab countries at the end of JuneKuwait tops the list of the highest temperatures recorded globally in the last 24 hours.Between war and climate... a global conference determines the fate of the planet