هل لتغير الطقس علاقة بسكتات الدماغ؟

Written By ديانا الحموري on 2014/02/15

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.

موقع ArabiaWeather.com- وجدت دراسة حديثة علاقة تربط الطقس مع إمكانية حدوث سكتة في الدماغ، فقد ذكر موقع "هلث داي نيوز" أن الباحثين في "مدرسة ييل للصحة العامة" وجدوا أن التغييرات اليومية في درجات الحرارة وارتفاع الرطوبة ترتبط بمعدلات أكبر لحالات الدخول إلى المستشفيات نتيجة الإصابة بسكتات الدماغ.

 

ووجد الباحثون أيضاً أن المعدّل السنوي الأكثر برودة لدرجات الحرارة يرتبط بزيادة الإصابة بسكتات الدماغ والوفاة منها، وتبيّن أن تغيّر يومي معدله 15 درجة مئوية تحت الصفر يرتبط بزيادة خطر الإصابة بسكتة دماغية بنسبة 6 في المئة.

 

وما زال السبب الكامن وراء هذا الإرتباط بين أحوال الطقس والسكتات الدماغية غير واضح، وقالت الباحثة المسؤولة عن الدراسة، إن "التغييرات اليومية في درجات الحرارة وزيادة الرطوبة قد تتسبب في الواقع بالإجهاد"، داعية من هم تحت خطر الإصابة بهذه السكتات تجنّب التعرض لتغييرات ملحوظة بدرجات الحرارة وارتفاع في الرطوبة.

 

 

وشملت الدراسة بيانات لقرابة 135 ألف مريض خلال العامين 2009 و2010 دخلوا المستشفيات في أميركا.

 

وحصل العلماء على بيانات درجات الحرارة من مركز البيانات المناخية الوطني في الولايات المتحدة وربطوا بين مستوى التعرّض للسكتات الدماغية ودرجات الحرارة.

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.


Browse on the official website



Saudi National Day 94.. Air shows in RiyadhSaudi Arabia | Schedule of events for the 94th Saudi National Day in JeddahSaudi Arabia calls for the sighting of the crescent moon of Ramadan on Tuesday evening.The subtropical high pressure system is affecting the Arabian Peninsula early.Heavy rain and thunderstorms in 7 Arab countries, and snow on these mountain peaksDetails of the start of the winter season in the Arabian Peninsula Areas covered by snow forecasts in North AfricaWill a tropical cyclone form in the Arabian Sea in the coming period?The tropical system in the Arabian Sea is moving northward, away from the southern Arabian Peninsula.