تجاوزت 90كم/ساعة في هباتها: قيم نادرة لسرعة الرياح داخل عمان مع نهاية نيسان

Written By أيمن صوالحة on 2015/04/23

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.

موقع ArabiaWeather.com- بحسب منظومة محطات الرصد الجوي الأوتوماتيكية المملوكة لـ"طقس العرب" والمنتشرة في أنحاء المملكة، تجاوزت سرعة هبّات الرياح لثوانٍ بسيطة خلال تأثير امتداد المنخفض الجوي يوم الخميس حاجز الـ80كم/ساعة في العديد من المناطق بما فيها المدن الأردنية.

 

ليس ذلك فحسب، بل تجاوزت سرعة هبات الرياح مع الساعة الثالثة عصراً حاجز الـ90كم/ساعة في منطقتي دابوق/شمال العاصمة إضافة إلى جبل المريخ/شرق عمان حيث بلغت 92كم/ساعة و94كم/ساعة على الترتيب.

 

في حين تجاوز مُعدّل سرعة الرياح حاجز الـ50كم/ساعة في العديد من المناطق بما فيها داخل العاصمة عمان.

 

ولا تُسجّل عادة هذه الأرقام إلا في المنخفضات العميقة التي تأتي في فصل الشتاء الممتد من شهر كانون أول وحتى آذار.

 

ويُعتبر تسجيل مثل هذه القيم مع الأسبوع الأخير من نيسان، أمراً غير معهود، حيث لم يسبق للمملكة في السنوات العشرين الأخيرة بالتأثر بمثل هكذا قيم مع نهاية نيسان، في حين كان الأخير زاخراً بالمنخفضات الشتوية في تسعينيات القرن الماضي.

 

يُذكر أن البرودة اللافتة والرياح القوية هما السمتان الأبرز لتأثير الاضطراب الجوي الحالي على المملكة كما ورد في التقارير الدورية السابقة لـ"طقس العرب"، في حين تشهد مناطق غرب سورية ولبنان تساقطاً غزيراً للأمطار وكثيفاً للثلوج على ارتفاعات مُتدنية تقارب الـ1500 متراً عن سطح البحر.

 

This article was written originally in Arabic and is translated using a 3rd party automated service. ArabiaWeather is not responsible for any grammatical errors whatsoever.


Browse on the official website



The volcano that changed the weather: How did Pinatubo contribute to record snowfall in Jordan in the winter of 1992?Jordan: Officially, the past rainy season was the weakest in about 50 years.Jordan: Weather fluctuations continue... Will the Kingdom experience new cold spells for the rest of the month?Under Monitoring: Numerical models predict the possibility of a tropical depression forming in the Arabian Sea next week.Jordan: Large temperature differences between the east and west of the Kingdom, exceeding 12 degrees Celsius. Details.Jordan: Hot air is approaching the Kingdom again, with temperatures reaching the mid-30s in Amman.A cool night, requiring warmer clothing, followed by moderate weather tomorrow.Gaza cries for help as summer approaches... soaring temperatures and difficult humanitarian conditionsAmerica: The devastating hurricane season is approaching, and warmer Atlantic sea surface temperatures are fueling tropical storms.